Ancistrus ranunculus L34

Ancistrus ranunculus L34

L-nummer: L 34

Wetenschappelijke naam: Ancistrus ranunculus

Maximale lengte: 12 - 15 cm

Herkomst: Zuid-Amerika / Brazilië /  Rio Xingu ~ Rio Tocantins

Temperatuur: 26 - 32 ºC

Dieet: Herbivoor - Carnivoor

 

Informatie:

Familie: Loricariidae
Onderfamilie: Hypostominae
Stam: Ancistrini

Auteur: Muller, Rapp Py-Daniel & Zuanon, 1994

 

De Ancistrus ranunculus L34 is een aparte en wat vreemd uitziende pleco. Hij is zwart-blauw van basis kleur. Het is een L-nummer van een middel formaat en een heel plat lichaam. De kop heeft een driehoekige vorm en is breder dan de lengte van het lichaam, vergelijkbaar als de Parancistrus aurantiacus.
Deze soort verschilt zich van andere Ancistrus soorten vanwege de vorm van de tentakels op hun neus en hun zeer grote slokdarmopening. In de Rio Xingu kunnen er 3 soorten worden onderscheiden op basis van de kleur. Jonge dieren hebben lichte puntjes en kunnen regelmatig verward worden met de Ancistrus sp. L255 welke uit de midden rio Xingu komt. Naarmate de jonge groter worden verdwijnen de stippen van de L34.
Ze hebben hem de naam ranunculus gegeven omdat het in het Latijns een verkleinwoord is voor kikkervisje.

Hij wordt in de hobby ook wel Medusa pleco genoemd.

Verspreiding

De Ancistrus ranunculus L34 leeft in het wild in de Rio Xingu en de Rio Tocantins in ondiepe stukken. Hier is een middelmatige tot snelle stroming. Ze kunnen, omdat ze zo plat zijn, in smalle spleten en grotten komen waar de grotere L-nummers niet tussen kunnen komen. Dit is vooral belangrijk bij het vinden van voedsel. Ook verschuilen ze zich goed tussen deze nauwe spleten. In het droge seizoen zitten ze niet dieper dan maximaal 3 meter en zitten er veel bij elkaar.
In dit water is er een zeer hoog zuurstof gehalte en dit is dan ook erg belangrijk in het aquarium.
Ze geven de voorkeur aan redelijk warm water, tussen de 26 en 32 graden.
In de Rio Xingu delen ze de grotten en spleten met onder andere de Hypancistrus zebra L46 en Oligancistrus sp. L20.
Of de A. ranunculus van de Rio Xingu en de Rio Tocantins dezelfde soort is moet nog bewezen worden maar vooralsnog is het dezelfde soort.

Voeding

Ancistrus ranunculus L34 vallen onder de herbivoren maar ook onder de carnivoren. Uit onderzoek blijkt dat er 30 soorten algen zijn opgenomen in het dieet maar dat ook, aan de hand van de tanden, kan worden gezegd dat ze, in tegenstelling tot de meeste andere Ancistrus soorten, carnivoren (vleeseters) zijn. Ze grazen de algen van de stenen af maar ook sponsdieren vallen onder het dieet.

Groenvoer maar ook eiwitten zijn dus erg belangrijk bij deze vissen. Repashy Bottom Scratcher, Repashy Soilent Green en Hikari Algae Wafers  zijn dus uitstekende voedingen voor deze soort. Dit is goed af te wisselen met de Sponge granulaat.

Aquarium

Minimaal 100 - 150 cm

Een hoog zuurstofgehalte en veel schuilmogelijkheden zijn belangrijk bij deze soort net als regelmatige water verversingen. Hierdoor is het toch wel een veeleisende vis en geen beginners vis. Daarnaast zijn ze redelijk verlegen en zullen ze zich overdag wat minder vaak laten zien. Een aquarium zou veel grote, platte stenen moeten hebben waar ze tussen kunnen kruipen. Ook geven ze de voorkeur aan weinig verlichting. Het is een L-nummer met een medium formaat als ze volwassen zijn. Ze zijn wel erg vreedzaam waardoor ze goed in een aquarium gehouden kunnen worden, ook met andere soorten.
Wanneer de L-nummers gestrest zijn hebben ze witte vlekken over het lichaam.

Geslacht

De geslachten zijn makkelijk te zien bij (bijna) volwassen dieren aan de hand van de tentakels op de neus. Zie hiervoor ook de duidelijke foto's bovenaan deze pagina. Hoewel vrouwtjes ook tentakels hebben, hebben mannen veel langere tentakels en veel meer dan de vrouwen. Daarnaast hebben mannen ook langere odontodes op de kieuwdeksel en op de borstvinnen.

Kweek

Kweken met A. ranunculus in aquaria is voorgekomen maar nog niet heel erg vaak. Ze hebben hierbij toch wel een speciaal aquarium nodig. In het aquarium dienen er voldoende stenen, stroming en een goed filter aanwezig te zijn. Uit ervaring van een kweker, kweken de L-nummers in de speciaal voor deze soort ontwikkelde platte legholen. De vrouw zet de eieren af en de man bevrucht deze. De man heeft de broedzorg voor de jongen.

Quarantaine

Wanneer wij nieuwe vissen binnen krijgen zullen wij deze eerst minimaal 14 dagen in quarantaine houden. In deze periode behandelen wij de vissen tegen verschillende aandoeningen/ziektes. Bij deze soort is het algemeen bekend dat ze vaak visluizen zoals bijvoorbeeld karperluis hebben. Wij letten hier extra op wanneer wij deze soorten nieuw binnen krijgen. Daarnaast zijn deze pleco's vooral in de eerste dagen moeilijke eters. Wij houden de dieren dus extra in de gaten qua voeding en of ze goed eten. Wanneer de vissen goed eten, een dikke buik hebben en volledig behandeld zijn zullen wij ze pas overzetten naar de aquaria in de winkel.

 

Op voorraad: 10 - 11 cm

 

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen of vissen bestellen/reserveren dan kunt u onderstaande formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.