Baryancistrus sp. LDA33/L142

Baryancistrus sp. LDA33

L-nummer: LDA 33 / L 142

Wetenschappelijke naam: Baryancistrus sp.

Maximale lengte: 20 - 28 cm

Herkomst: Zuid-Amerika / Brazilië /  Rio Tapajós

Temperatuur: 27 - 32 ºC

Dieet: Omnivoor ~ "Aufwuchs"-eter

 

Informatie:

Familie: Loricariidae
Onderfamilie: Hypostominae

 

De Baryancistrus sp. LDA33/L142 is een zwarte pleco met vrij grote witte vlekken/stippen over zijn hele lichaam. Van alle zwart-wit gestipte pleco's heeft hij de grootste witte stippen tot nu toe. Het is een L-nummer van een middel formaat en een grote ovale mond. Hij is hierdoor redelijk makkelijk te identificeren. De stippen worden, naarmate ze ouder worden, wel kleiner.

Hij wordt in de hobby ook wel Snowball pleco genoemd.

Het is een nog niet officieel beschreven soort, vandaar de naam Baryancistus sp.
Aangezien zowel "Datz" als het tijdschrift "Das Aquarium" hem een L-nummer hebben gegeven beschikt deze soort over 2 L-nummers; LDA33 en L142.

 

Verspreiding

De Baryancistrus sp. LDA33 / L142 leeft in het wild in het Noord-Oosten van Brazilië, in de Rio Tapajós. Het water is hier zacht-zuur, zuurstofrijk en redelijk ondiep. Door het directe zonlicht is het water ook vaak behoorlijk warm. Ze leven tussen rotsen en spleten in de stroomversnellingen.

In het gebied waar de LDA33 / L142 leeft komen onder andere ook de Scobinancistrus sp. L133 voor.

Voeding

Baryancistrus sp. LDA33/L142 hebben een grote mond met veel, hele kleine, tanden en vallen onder de omnivoren, "Aufwuchs"-eters. Groenvoer en "aufwuchs" is erg belangrijk voor deze pleco's. Omdat "aufwuchs" bestaat uit een deel plantaardig en een deel uit kleine organisme hebben zij erg afwisselend voer nodig. Goede soorten voedingen zijn onder andere Repashy Bottom ScratcherRepashy Soilent Green en Futterdose Krill granulaat. Groenvoer dient wel de overhand te hebben om te zorgen dat de vissen gezond blijven.
Het zijn vissen welke veel eten en waarbij goed op de voeding gelet moet worden zodat ze niet ondervoed raken.

Aquarium

Minimaal 150 - 200 cm

Geslacht

Zoals bij bijna alle pleco's krijgen volwassen mannen langere borstvin-stekels dan vrouwtjes. Daarnaast hebben de mannen ook een breder en iets platter hoofd.

Kweek

Kweken met Baryancistus sp. in aquaria is voorgekomen maar nog niet heel erg vaak. Het is lastig om de jongen groot te krijgen.

Quarantaine

Wanneer wij nieuwe vissen binnen krijgen zullen wij deze eerst minimaal 14 dagen in quarantaine houden. In deze periode behandelen wij de vissen tegen verschillende aandoeningen/ziektes. Daarnaast zijn deze pleco's vooral in de eerste dagen moeilijke eters. Wij houden de dieren dus extra in de gaten qua voeding en of ze goed eten. Wanneer de vissen goed eten, een dikke buik hebben en volledig behandeld zijn zullen wij ze pas overzetten naar de aquaria in de winkel.

 

Op voorraad: 6 - 7 cm

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen of vissen bestellen/reserveren dan kunt u onderstaande formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.