Hypancistrus zebra L46

Hypancistrus zebra L46

L-nummer: L 46

Wetenschappelijke naam: Hypancistrus zebra

Maximale lengte: 8 - 10 cm

Herkomst: Zuid-Amerika / Brazilië /  Rio Xingu

Temperatuur: 27 - 30ºC

Dieet: Omnivoor - Carnivoor

 

Informatie:

Familie: Loricariidae (harnasmeervallen)
Onderfamilie: Hypostominae
Stam: Ancistrini

Auteur: Isbrücker & Nijssen, 1991

 

De Hypancistrus zebra L46 heeft een erg uniek patroon en tekening, hierdoor is hij heel makkelijk te herkennen. Ze zijn wit met zwarte horizontale lijnen over het hele lijf en lijkt daarmee erg op het patroon van een zebra.
Het is een smalle vis van max. 8 tot 10cm groot en heeft een vrij platte kop.
Er zijn ook varianten gevonden met gegolfde lijnen, deze wordt herkend als de Hypancistrus sp. L173.

De Hypancistrus zebra L46 is wereldwijd 1 van de populairste L-nummers en is een erg gewilde soort. Helaas is het onmogelijk om genoeg van deze soort na te kweken om iedere aquariaan te voorzien van deze vis. Hierdoor zal de prijs van de L46 waarschijnlijk altijd hoog zijn.
Daar komt nog eens bij dat er een export verbod in Brazilië op deze soort zit en dat zijn natuurlijke leefomgeving in gevaar komt door afdamming van de rivier. Kweken is dan ook belangrijk voor het voortbestaan van deze soort.
Momenteel zijn ze met verschillende projecten bezig om (gekweekte) dieren terug te plaatsen in andere gebieden in de natuur, maar dit is nog zonder goed resultaat.

Hij wordt in de hobby ook wel Zebra pleco genoemd.

Verspreiding

In de natuur leeft de Hypancistrus zebra L46 tussen rotsspleten in diepe poelen in de stroomversnellingen van de Rio Xingu, tussen Altamira en Belo Monte. Ze verschuilen zich goed tussen deze rotsspleten en zitten op wel 6-7 meter diepte. De ondergrond bestaat uit donkere rotsen van vulkanische oorsprong.
Ze geven de voorkeur aan redelijk warm water, tussen de 27 en 30 graden. Er zijn watertemperaturen gemeten van 32,2 graden. Ook is het water zacht en enigszins zuur. Het water moet vooral zuurstof bevatten en schoon zijn. Een goed filtersysteem en frequente waterverversingen zijn dus essentieel.

Voeding

​H. zebra vallen onder de omnivoren (alleseters) maar neigen meer naar carnivoren (vleeseters). Ze dienen dus een gevarieerd dieet te krijgen.
Ze leven in de natuur voornamelijk van de zoetwatersponzen welke op de stenen groeien. De Sponge granulaat is ontwikkeld voor onder andere de L46. Dit voer is goed af te wisselen met bijvoorbeeld Mossel granulaat en Repashy Bottom Scratcher.

Aquarium

Het is een L-nummer welke niet heel groot wordt en goed in een aquarium gehouden kan worden. Ze hebben wel echt genoeg en veel schuilmogelijkheden nodig in de vorm van hout, rotsen en grotten.

Het is een enigszins schuchtere en teruggetrokken soort die zich snel laten wegjagen van hun voedsel. Let dus op bij welke vissen u deze pleco houdt, ze zouden niet in een tank geplaatst moeten worden met veel concurrentie om voedsel. Onder elkaar zijn ze redelijk vreedzaam.

Geslacht

De geslachten zijn het beste te zien bij bijna volwassen dieren en zijn onder andere te onderscheiden aan de dikte van de borstvinstralen. Deze is bij mannen iets dikker dan bij vrouwen. Daarnaast heeft het mannetje een iets bredere en langere kop dan het vrouwtje. Dit is het beste van bovenaf te zien.
Ook ontwikkelen mannen in goede conditie iets meer odontodes aan de staart en hebben langere odontodes op de kieuwdeksel. Dit is niet zo duidelijk zichtbaar als bij andere Hypancistrus soorten.

Kweek

Kweken in aquaria met H. zebra L 46 is mogelijk bij een goede verzorging en waterwaardes. Het is wel belangrijk om goed naar de verhouding en de hiërarchie te kijken bij het samenstellen van een kweekgroep. Mannen kunnen onderling behoorlijk vechten. Soms raken ze door dit vechten ook echt beschadigd aan de huid.
In het aquarium kweken de vissen in legholen. De vrouw zet de eieren af en de man bevrucht deze. Ze hebben geen grote nesten, meestal tussen de 10 en 15 eieren. De eieren zijn ongeveer 4mm groot en komen na 5 tot 7 dagen uit. De man heeft de broedzorg voor de jongen.

De jongen eten de eerste 11 tot 13 dagen van hun dooierzak. In tegenstelling tot volwassen dieren geven de jonge voorkeur aan vegetarisch voedsel. Goede voedingen voor jonge dieren zijn EBO Youngster Grow pasta en Futterdose Plankton pasta.
H. zebra jongen groeien veel langzamer dan jongen van andere Hypancistrus soorten.

Quarantaine

Wanneer wij nieuwe vissen binnen krijgen zullen wij deze eerst minimaal 14 dagen in quarantaine houden. In deze periode behandelen wij de vissen tegen verschillende aandoeningen/ziektes. Daarnaast houden wij de dieren goed in de gaten qua voeding en of ze goed eten. Wanneer de vissen goed eten, een dikke buik hebben en volledig behandeld zijn zullen wij ze pas overzetten naar de aquaria in de winkel.

 

Op voorraad: 4 - 4,5 cm

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen of vissen bestellen/reserveren dan kunt u onderstaande formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.