Leporacanthicus triactis L91

Leporacanthicus triactis L91

L-nummer: L91

Wetenschappelijke naam: Leporacanthicus triactis

Maximale lengte: 25 - 30 cm

Herkomst: Zuid-Amerika / Colombia ~ Venezuela / Rio Orinoco

Temperatuur: 26ºC - 29ºC

Dieet: Carnivoor

 

Informatie:

Familie: Loricariidae (harnasmeervallen)
Onderfamilie: Hypostominae
Stam: Ancistrini

Auteur: Isbrücker & Nijssen & Nico, 1993

 

De Leporacanthicus triactis L91 is gemakkelijk te herkennen aan de oranje vinnen. Zijn lichaam is meestal donkerbruin tot zwart van kleur.
In uitzonderlijke gevallen is de hele rug-, vet- en staartvin ook oranje van kleur. De meeste vissen hebben in de rugvin een stippen patroon, maar er zijn ook veel exemplaren welke helemaal geen tekening in de vin hebben. Bij stress krijgen ze een heldere grijsachtige kleur met donkere vlekken.
Naarmate de vissen ouder worden worden ze meestal donkerder van kleur. Soms verdwijnt de oranje kleur zelfs bijna helemaal uit de vinnen.
De vetvin is niet verbonden met de rugvin.
Met zijn volwassen formaat van ongeveer 30 cm is de L91 een van de grootste binnen het geslacht van Leporacanthicus.

Hij wordt in de hobby ook wel Three Beacon Pleco of Orange Seam Vampire pleco genoemd.

Het geslacht Leporacanthicus staat bekend om de middelgrote pleco's met konijn-achtige tanden. Lepos betekend namelijk in het Grieks konijn.

Verspreiding

In de natuur leeft de Leporacanthicus Triactis L91 in stroomversnellingen en snel stromende riviertjes in de Rio Orinoco. Hier leven ze tussen rotsen, spleten of drijfhout. Er zit veel stroming en zuurstof in het water.

Voeding

Leporacanthicus, en dus ook de L91, hebben tanden welke ze gebruiken om scheuren in stenen, hout, slakkenhuizen en mosselen te openen. Ze zijn carnivoren (vleeseters) en dienen dus een eiwitrijk dieet te krijgen bestaande uit schaaldieren, garnalen, mosselen en visvlees. Daarnaast schrapen ze op ook op hout, maar dit is niet hun hoofddieet en is niet noodzakelijk.
Goede soorten voer zijn bijvoorbeeld Snail granulaatMossel granulaat en Shrimp sticks. Ook zal de L. triactis tussendoor groenvoer pakken. U kunt ze daarom tussendoor ook wat groenvoer aanbieden zoals bijvoorbeeld Repashy Soilent Green. Het is een makkelijke eter welke eigenlijk alle soorten visvoer goed accepteert. 

Aquarium

Minimaal 150 - 200 cm

Het is een grotere L-nummer voor de grotere aquaria. Denk hierbij aan een aquarium van 150-200 cm voor 1-4 dieren.  De L 91 dient wel genoeg schuilmogelijkheden te hebben in het aquarium.
Ze zijn vreedzaam ten opzichte van de meeste andere vissen. Mannetjes kunnen territoriaal en agressief tegenover elkaar zijn en er dienen dus, naast ruimte, ook voldoende  schuilplaatsen in het aquarium te zijn wanneer u een groepje wilt houden. Het is aan te raden om meer schuilmogelijkheden te hebben dan het aantal vissen.

Geslacht

Deze pleco's hebben een grote kop en stekelige huid, vooral de mannen. Ook hebben mannen een grotere rugvin en meer odontodes op de kop, het lichaam en de borstvinnen. Daarnaast worden mannetjes van de L 91 meestal groter en slanker en hebben ze een langere en bredere kop dan de vrouwtjes. Vrouwtjes worden ronder en houden een kleiner hoofd en kleinere vinnen.

Kweek

Kweken in aquaria met Leporacanthicus triactis L91 is zeldzaam en niet makkelijk maar bij de juiste omstandigheden is het mogelijk. Belangrijk is om een goed koppel, dat elkaar volledig accepteert, te vinden. Daarnaast is rust en geen verstoringen noodzakelijk. Volwassen dieren kunnen rond de 200-300 eieren produceren. Ze leggen, in het wild, eieren in diepe holen (tot wel 50cm) tijdens het regen seizoen. Waterkwaliteit, een lage MS en zuurstofrijk water is nodig om de eieren goed te laten ontwikkelen.
De jongen groeien vrij langzaam en hebben altijd schoon water en gevarieerde voeding nodig.

 

Quarantaine

Wanneer wij nieuwe vissen binnen krijgen zullen wij deze eerst minimaal 14 dagen in quarantaine houden. In deze periode behandelen wij de vissen tegen verschillende aandoeningen/ziektes. Daarnaast houden wij de dieren goed in de gaten qua voeding en of ze goed eten. Wanneer de vissen goed eten, een dikke buik hebben en volledig behandeld zijn zullen wij ze pas overzetten naar de aquaria in de winkel.

 

Op voorraad: 6 - 8 cm

 

 

 

 

Wilt u meer informatie ontvangen of vissen bestellen/reserveren dan kunt u onderstaande formulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.